Programa europeu UNINTEGRA de Suport als Refugiats de Síria

2 de desembre de 2019

La guerra a Siria ha provocat un èxode sense precedents a Europa que a Grècia es tradueix en més de 60.000 refugiats. Entre juliol de 2016 i desembre de 2018 mSocial, ha gestionat per a la  Fundació ACSAR, un  Programa Socioeducatiu i de Suport Emocional pels Refugiats a Grècia. Junt amb ONGs gregues com Wind of Renewal, Praksis, Greek Forum of Refugees o Solidarity Now, i sota els auspicis i recomanacions de l’ACNUR.  L’objectiu fonamental ha estat  la recuperació emocional dels refugiats, la reestructuració del seu món interior i de la seva vida diària, amb activitats educatives, ocupacionals, socials i culturals. I facilitar el coneixement i integració dels refugiats en el seu nou espai de vida, les ciutats gregues, a l’espera que Europa Occidental els vulgui acollir.

El  primer Projecte, anomenat Xeflis, es féu amb Wind of Renewal al Centre Welcommon d’Atenes. Allí han estat desplaçats refugiats sirians que, després de travessar Turquia a peu durant setmanes o mesos, van poder embarcar en balses de goma i arribar a les Illes Gregues. Fins llavors havien estat retinguts en Centres de Concentració a Chios o Lesvos. Mentre esperaven seguir camí cap a Occident, van reiniciar un nou moment vital. I és pensant en aquest moment d’espera que mSocial i ACSAR van dissenyar un Programa que començà  durant les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis de 2016/2017.

Una delegació d’mSocial va desplaçar-se el mes de juliol de 2016,  per realitzar el preceptiu Informe de Prospecció, necessari per identificar realitats, necessitats i objectius. El resultat fou un complet Programa estat presentat a la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la UAB i diversos Ajuntament i Entitats per cercar suports econòmics per a la seva realització.

Un primer grup de voluntaris catalans es desplaçà per Nadal i Cap d’Any al Welcommon per iniciar les dinàmiques i activitats del Programa Centre.

IMG_2217 IMG_2237 IMG_2242IMG_2246IMG_2236IMG_2231IMG_2229IMG_2225IMG_2220