Els noruecs reinventen l’estat del benestar, amb tecnologia

5 de desembre de 2015

Conscients que el benestar social requereix d’innovació continua per poder mantenir la seva qualitat, els noruecs estan reinventant les seves polítiques i programes adreçades a la inclusió. I ho fan incorporant la tecnologia digital.

Els dies 1 i 2 de desembre de 2015 s’ha celebrat a Oslo la Conferència Nacional sobre Benestar i Tecnologia (Nasjonal Konferanse om Velferdsteknologi) organitzada per Faglig Forum http://www.fagligforum.no  amb més d’un centenar de participants pertanyents a municipis, organitzacions socials i empreses vinguts de tots els racons del país.

Noruega s’enorgulleix de disposar d’un estat de benestar amb les quotes de protecció més altes del continent europeu. Però els responsables dels seus sistemes de gestió s’han adonat que els reptes socials que planteja el futur immediat (la taxa d’envelliment de la població, l’increment de les persones am malalties cròniques i discapacitat o bé de la immigració, per exemple) requereixen un salt endavant. I aquí és on la tecnologia digital pot ajudar a evitar l’exclusió i a millorar els sistemes d’atenció personal. Cada vegada són més els països que incorporen a la seva Agenda de reptes socials la necessitat de comptar amb la tecnologia com una eina potent al servei de la inclusió.

La Comissió Europea ho considera una prioritat i està dibuixant i analitzant el mapa dels projectes que incorporen tecnologia a la inclusió. (https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/ict-enabled-social-innovation-support-implementation-social-investment-package-). Els municipis, com és habitual, són l’avançada d’aquest moviment, i des d’Eurocities, dins el Social Affairs Forum funciona des de fa un temps un grup de treball sobre Smart Social Inclusion  http://www.eurocities.eu/eurocities/working_groups/Smart-Social-Inclusion&tpl=home)

imageimageimageimageimageimage