Escandinàvia s’inspira en solucions catalanes per la inserció laboral

13 de desembre de 2015

Suècia ha estat durant dècades el referent de la societat del benestar, però d’un temps ençà l’Estat no se’n surt amb determinades polítiques i busca inspiració en llocs com Catalunya.

Barcelona acull projectes que per mitjà de la innovació estan aconseguint resultats que en latituds nòrdiques resulten sorprenents en aspectes com la inserció laboral de persones amb discapacitat, amb malaltia mental o per a joves en risc d’exclusió. Projectes com els de TriniJove, la Fundació Joia, o l’equipament municipal Boca Nord són inspiradors per administracions tan emblemàtiques com l’Ajuntament d’Estocolm per la seva eficiència i bons resultats.

Els serveis d’ocupació d’Estocolm han volgut conèixer de primera mà el model català de treballar per la inserció laboral dels col.lectius formats per Le Solsonès més allunyades del mercat de treball. En el marc d’una visita d’estudi organitzada per Invenies, els professionals suecs han pogut aprendre com les entitats del tercer sector, i algunes administracions, incorporen la innovació amb fórmules tan senzilles com l’adaptació a les necessitats de cada persona, l’aproximació integral, la flexibilitat i coordinació entre serveis i entitats i el suport del voluntariat.

Catalunya, i Barcelona, han mirat històricament al Nord en busca de solucions sense saber que l’estil mediterrani de treballar en partenariat entre el conjunt dels agents socials, el treball comunitari i, sobretot, la flexibilitat i capacitat d’adaptació al canvi són eines especialment útils quan es tracta de treballar per la inclusió.

image image image image image image