Benvinguts al Welcommon, refugiats

30 de novembre de 2016

Finalment una mica com a casa. Així diuen sentir-se els més de 170 refugiats que per fi han trobat descans al Welcommon Center d’Atenes. Fonamentalment nens, joves i dones (les seves mares en molts cassos), han arribat a Atenes després d’un llarg periple per terra i per mar, creuant l’Egeu en balses i pagant contrabandistes. El Welcommon és una iniciatva de Wind of Renewal, una entitat grega que treballa pel benestar dels refugiats i que té el suport de l’ACNUR (UNHCR), l’Ajuntament d’Atenes i asociacions com el Greek Forum of Refugees.

El Welcommon és un des Centres on ACNUR està relocalitzant fns a 20.000 dels 60.000 refugiats que s’han trobat atrapats a Grècia. Ells haurien volgut seguir camí cap a Europa Occidental, però el tancament de fronteres acordat pels paísos de la UE (i altres desl balcans) no ho fa possible per ara. No perden l’esperança.

El Centre és la seva nova casa, a l’espera d’un destí definitiu. Allí hi troben per fi un llit decent en una habitació més o menys privada (familiar, col.lectiva), bany, menjar calent, assistència mèdica, infermeria, i sobrerot suport humà. Un equip professional i un altre de voluntaris s’encarrega de donar-los el suport que ara necessiten.

I és en aquest cntext que mSocial i ACSAR iniciaran activitats aquest mes de desembre al Centre.

Què hi anem a fer?

El projecte Xeflis (així l’hem anomenat) aprofota les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis per intentar crear al Centre Welcommon una atmòsfera que afavoreixi la recuperació emocional, la reestructuració de la vida quotidiana i la progresiva integració social dels refugiats.

Una quinzena de voluntaris organitzaran activitats molt diverses per als residents. Uns faran clasees d’anglès, informàtica, ús del mòbil, tallers de confecció i altres activitats formatives. Altres treballaran amb les dones per donar-les respir (porten mesos o anys sense cuidar-se i vigilant els nens) recuperar la seva feminitat, ajudar-les a sentir-se segures i orientades. Un grup d’educadors en el lleure organitzarà un esplai per a infants i un altre per a adolescents i joves, sortides de descoberta a la ciutat i la natura, activitats culturals, ginkanes… Especialistes en l’àmbit terapèutic treballaran amb realitat virtual per tractar fòbies que han adquirit degut a la guerra i al seu èxode, i un altre grup proposarà activitats esportives, de meditació i relaxació. Finalment un darrer grup muntarà activitats d’expresió artistica i musical: cant, música, dansa, percussió corporal, pintura, dibuix, ceràmica…

Ara que aquests refugiats per fi han aturat el seu pelegrinatge poden iniciar la seva recuperació emocional i plantejar-se un futur. Molts han perdut les ganes de fer coses i fins i tot de viure, de manera que no serà tant senzill facilitar-los les eines i instruments necessaris. Comptem amb l’experiència del treball als Balcans de la UAB i Voluntaris per Bòsnia durant els anys 90 com a referent.

Aquests dies els voluntaris treballen en la preparació de les activitats, estudien àrab… per tenir-ho tot a punt per Nadal. Seguirem informant!

 

IMG_0187FullSizeRender (3)